Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

YEĞİTEK Genel Müdürü YILMAZ, TRT Radyo 1'de Çevrim İçi programına katıldı

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl YILMAZ, 2 Ekim 2019 Çarşamba günü TRT Ankara Radyosu Radyo 1'den canlı olarak yayımlanan "Çevrim İçi" programına konuk oldu.
YEĞİTEK Genel Müdürü YILMAZ, TRT Radyo 1'de Çevrim İçi programına katıldı

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl YILMAZ, 2 Ekim 2019 Çarşamba günü TRT Ankara Radyosu Radyo 1'den canlı olarak yayımlanan "Çevrim İçi" programına konuk oldu. YILMAZ programda; Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün geçmişi ve bugününe dair bilgiler verirken FATİH Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) hakkında açıklamalarda bulundu.

Anıl YILMAZ, YEĞİTEK'in faaliyetlerini aktarırken şunları söyledi: "Bakanlığımız bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bilişim teknolojileri ve bilişim ürünlerinin kullanılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Okullarda yapılan eğitime yönelik bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı dijital içerikler, eğitim materyallerinin kullanılmasına yönelik yeni teknolojik gelişmeleri pilot çalışmalarla izlemek ve bunları daha sonra genele yaymak üzerine çalışıyoruz. Teknolojik imkânların tüm yurt çapında etkin ve yaygın biçimde kullanılması için faaliyetler geliştiriyoruz."

FATİH Projesi'nin kamuoyunda yanlış algılandığına değinen YILMAZ, FATİH'in açılımı hakkında bilgi verdikten sonra sözlerine şöyle devam etti: "Teknolojiyi eğitimin ihtiyaçları doğrultusunda en doğru şekilde kullanmak ve fırsatları artırmak, eğitimde fırsat eşitliği oluşturma anlamında kullanılmış bir programdır aslında FATİH Projesi. Eğitim sistemimizin ihtiyaçlarına bağlı olarak kendini yenileyen bir şekilde teknolojik dönüşümü diyebiliriz buna. Eğitim sistemimizin iyileştirilmesi için şu anda 4 yıllık bir yol haritası uygulanıyor. Birinci yılı doldurmuş durumdayız. 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Etkileşimli tahtaların dağıtımına da devam ediyoruz."

"Nihai hedefimiz; eğitim sistemimizde dijital eğitsel içerikleri ana eğitim materyali haline getirmek"

FATİH Projesi'nin çok önemli bir bileşeni olan Eğitim Bilişim Ağı'ndan bahseden YILMAZ, EBA'nın Proje'nin eğitim içerikleri tarafı olduğunu belirterek "Proje'nin dijital içerik tarafı kaliteli olmazsa, öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafımızdan gerektiği kullanılamazsa proje verimsiz algılanabilir. EBA içerik sunum platformumuzu yeniden tasarladık. 9 Eylül tarihi itibariyle hizmete sunduk. 18 milyonun üzerine öğrencimiz var. 1 milyonun üzerinde EBA'yı aktif olarak kullanabilen öğretmenimiz var. Sistem; hem öğrenci hem de öğretmenlerimizin eğitim hayatını dijital içeriklerle desteklenmesini, eğitsel faaliyetlerini çok daha etkin bir şekilde yapmalarını sağlıyor. Bu içerikleri kullanmada devlet ve özel okul ayrımı yapmıyoruz." şeklinde sözlerine devam etti.

Yeni EBA

EBA'ya yeni eklenen özelliklerden de bahseden YILMAZ, kişiselleştirme boyutunda önemli şeyler yaptıklarına belirtti. Öğrencilerin EBA'ya girdiklerinde kendilerine has bir ara yüzle karşılaştıklarını, kendi ders programlarını ve sınav tarihlerini görebildiklerini, öğretmenleriyle etkileşime girebildiklerini, öğretmenlerinin sorularına karşılık verdikleri cevaplara göre sistemin akıllı bir şekilde öğrencilere uygun içerikleri sunabildiğini ifade etti. EBA'yı, kullanımı daha cazip hale getirebilmek için öğrencilerin puan toplayabileceği, çeşitli armalar kazanabileceği, biraz daha oyunlaştırılmış bir kullanım deneyimi sunabilecek bir hale getirdik.

Öğrencilerimizin kodlama becerilerini geliştirmek adına çok fazla mobil oyunumuz var. Ayrıca siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması gibi konularda da oyunlar EBA'da mevcut. Öğretmenlerimizi, öğrencilere teknolojiyi kullanmada model olacak hale getirmek için çok çalışıyoruz. Öğretmenlerin ve öğrencilerin arasında teknolojiyi kullanmada bakış olarak çok fark var. Eğitimde aynı dili konuşmaları için öğretmenlerin mesleki gelişimi için faaliyetler yapıyoruz. Cep telefonları üzerinden içeriklere erişim noktasında üç GSM operatörüyle aylık 3 GB'ta kadar ücretsiz erişim için protokoller yaptık. Öğretmenlerimize yönelik çok sayıda projemiz var. Yeni yaklaşımlar ve yeni teknolojileri pilot çalışmalarla kazandırmaya çalışıyoruz. Millî işletim sistemi Pardus'u etkileşimli tahtalarda kullanacak sistem üzerine çalışıyoruz. Engelli kullanıcılarımız için de çalışmalara devam ediyoruz. Bunlara ek olarak Bakanlığımızın kullandığı tüm teknolojileri eğitim fakültelerine açtık. Bu fakültelerle iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu sayede öğretmen adaylarımız mezun olmadan eğitimde teknolojiyi etkin şekilde kullanabilecek."

Programın Ses Kaydı

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No.8 06560 Yenimahalle / ANKARA - 0 (312) 296 9400

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.