Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan YEĞİTEK’e ziyaret

Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığından bir heyet, 2 Mayıs 2019 tarihinde MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünü ziyaret etti.
Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan YEĞİTEK’e ziyaret

Eğitimde FATİH Projesi’nin altyapı, donanım ve yazılımları ile EBA Portali hakkında incelemelerde bulunmak ve bilgi edinmek üzere gelen heyet, toplantıda bir araya geldi. Heyette; Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Müfredat Görevlisi Fehmi KRASNİQİ, Lisans Öncesi Eğitim Müdürü Ryve PREKOROGJA, Özel Eğitim Müdürü Saranda ÇEKU, İlk ve Ortaokul Müdürü Hysen BALAJ, SMIA Koordinatörü Enver MEKOLLİ, SMIA/EMIS İstatistik Görevlisi Shqipe BRUQİ, Maarif Okulları Prizren Müdürü Fatmir MEHMETİ, Lise Öğretmeni Avdyl KASTRATİ,  Cinsiyet Eşitliği Görevlisi Fatime JASİQİ yer aldı.

 

Toplantıya YEĞİTEK Daire Başkanlarından Gürhan ÇİÇEK, Eyyup TANYILDIZ, Muhammed Sadık ARSLAN, Asaf Murat KARAPINAR katıldı. Heyete, Eğitimde FATİH Projesinin genel çerçevesi, yapılan çalışmalar ve önümüzdeki yıllar içinde atılacak adımlar hakkında bilgi verilerek Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın bileşenlerini anlatan bir sunum yapıldı.

 

Sunumun ardından Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Lisans Öncesi Eğitim Müdürü Ryve PREKOROGJA, “Buraya geliş amaçlarının bizlerle tecrübelerini paylaşmak ve bizlerin tecrübelerinden yararlanmak olduğunu, ülke olarak gündemlerinde eğitim materyallerinin dijital ortama aktarılmasının bulunduğunu” söyledi. PREKOROGJA; Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığının dijital eğitim içerikleri konusunda somut adımları bulunduğunu ve Türkiye’nin bu alanda büyük adımlar attığını gördüklerini anlattı. Kosova’da binin üzerinde okul olduğunu, bunların çok azında etkileşimli tahta bulunduğunu belirtti.  

 

PREKOROGJA’nın, “EBA’da öğretmenlerin paylaştıkları içeriklerin denetlenip denetlenmediği” konusundaki sorusunu YEĞİTEK İletişim Daire Başkanı Muhammed Sadık ARSLAN, “EBA’ya gelen içeriklerin merkezdeki branş öğretmenlerince görsel ve içerik açısından modere edilerek sisteme yükleniyor” şeklinde cevaplandırdı.

 

“Etkileşimli tahtaların hangi okullara verileceğine karar verirken nasıl bir kriter izlendiği,  FATİH projesini uygularken hangi zorluklarla karşılaşıldığı” şeklindeki soruyu da YEĞİTEK İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Eyyup TANYILDIZ şöyle cevaplandırdı: “Biliyorsunuz, Türkiye büyük bir coğrafyaya sahip. Biz öncelikle projeye liselerden başladık. Daha sonra ortaokullarla devam ettik. Öğretmen eğitimleri konusunda daha hızlı ilerleme kaydettik. Bu konudaki tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaktan gurur duyarız.”

 

PREKOROGJA, “Öğretmenlerin, eski sisteme alışmış olmalarından dolayı yeni teknolojiye alışma konusunda zorluklar yaşayıp yaşamadığını” sordu. YEĞİTEK Eğitim Teknolojileri ve Teknik Destek Hizmetleri Daire Başkanı Asaf Murat KARAPINAR da soruya şöyle cevap verdi: “Öğretmenlerimiz başlangıçta dirençliydi. Ama verdiğimiz eğitimler sonrasında etkileşimli tahta kullanımı konusunda öğretmenlerimiz çok başarı sağladı. Sizler de bu konuda bizden destek isterseniz her zaman yardıma hazırız.”

 

Toplantı, karşılıklı iş birliğine yönelik temennilerle sona erdi.


02-05-201902-05-201902-05-201902-05-201902-05-2019



Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No.8 06560 Yenimahalle / ANKARA - 0 (312) 296 9400

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.