Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

"Uluslararası Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Sempozyumu (ITTES 2019)" Antalya'da başladı

Bu sene 7.si düzenlenen "Uluslararası Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Sempozyumu (ITTES 2019)" nun açılışı 30 Ekim 2019 tarihinde Antalya'da gerçekleştirildi.


Bu sene 7.si düzenlenen "Uluslararası Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Sempozyumu (ITTES 2019)" nun açılışı 30 Ekim 2019 tarihinde Antalya'da gerçekleştirildi. Genel teması "Dijital Çağda Pedagoji" olan sempozyumun açılışında Trabzon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan KARAL, Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet YAZICI, Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Ali Kürşat ERÜMİT ve YEĞİTEK Genel Müdürü Sayın Anıl YILMAZ konuşma yaptı.

"Türkiye'nin eğitim öğretim alanında sıçrama yapma, nicelikten niteliğe dönüşümü gerçekleştirme hareketi olan 2023 Eğitim Vizyonunun teknoloji ile ilgili ayağında YEĞİTEK'in bulunduğuna dikkat çeken Anıl YILMAZ konuşmasında şunları ifade etti: "2023 Vizyonunda YEĞİTEK'i ilgilendiren hedefler; "Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm, Öğrenme Analitiği Araçlarıyla Veriye Dayalı Yönetim" başlıkları altında toplanmıştır. Bu çerçevede "Dijital içerik ve becerilerin gelişmesi için ekosistem kurulması", "Dijital becerilerin gelişmesi için içerik geliştirilmesi ve öğretmen eğitimi yapılması" iki ana hedef olarak belirlenmiştir. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi sürecinde 2019 yılı içinde hayli yol aldık: Eğitimde bilişimle üretim becerilerine yönelik pilot uygulama başlattık. EBA'ya mobil hatlardan 3GB'a kadar ücretsiz erişim sağlanmasına yönelik üç Telekom operatörüyle iş birliği protokolleri imzaladık."

"Eğitimde fırsat eşitliğine yönelik FATİH Projesi'ni yeniden yorumlayarak, kablo ile erişim imkânı olmayan okulların uydu ve GSM ile internet imkânlarına kavuşturulması, etkileşimli tahta ve okul içi ağ alt yapılarındaki eksikliklerin giderilmesi için ihaleler yaptık. Öğretmenler için LMS-Öğrenme Yönetim Sistemi özelliklerini barındıran ve üzerinden canlı eğitimlerin yapılabilmesine imkân tanıyan Mesleki Gelişim Platformunu geliştirerek uygulamaya aldık."

"Dijital içeriklere odaklandık"

Ders kitaplarının karekodlarla dijital platformla ilişkilendirilecek şekilde düzenlenmesini ve EBA'da yayımlanmasını sağladıklarını belirten YILMAZ, "dijital içeriklerin kalitesi, zenginliği, kullanılabilirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını, bu içeriklerin sunulduğu EBA platformunun kişiselleştirilmesine odaklandıklarını, Ulusal Dijital İçerik Arşivi'ne katkı sağlayacak paydaşları belirlediklerini" ifade etti. Ayrıca, öğretmen ve öğrencilerin kişiselleştirilmiş dijital içeriklere ulaşabilecekleri yeni EBA'yı 9 Eylül'de hizmete sunduklarına değinen YILMAZ, ileride yapacakları çalışmalara ilişkin şunları kaydetti: "EBA dijital içerik sunum platformumuzda oluşan büyük veriyi Bakanlığımızın idari verilerini analiz edip kullanıcıya sunulan faydayı artırmak üzere çalışmalar yapacağız. Bu kapsamda EBA'da oluşan eğitsel veriler ve e-okul bilgi sistemlerinden alınan verileri ilişkilendirerek EBA platformu ile kullanıcı etkileşiminin artırılmasına dönük çalışmalarda veriye dayalı karar alma sistemlerini kullanacağız. Millî işletim sistemi dağıtımı Pardus'un etkileşimli tahtalarda ve SBC-tek kart bilgisayarlarda kullanılacak geliştirilmiş yeni versiyonunu hizmete sunacağız. Engelli kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlayan ve engel gruplarına göre içerik çeşitliliği sunan bir yapı oluşturacağız. Etkileşimli tahtalarda dijital materyallerin daha etkin kullanılması için yazılım üreteceğiz. Ağ altyapısı hazır olan okullarımıza etkileşimli tahta dağıtımı gerçekleştireceğiz. Kodlama ve robotik uygulamalarında kullanılabilecek ve dijital içeriklere okullardan erişim sağlayabilecek ekonomik bilgisayar donanımları (tek kart bilgisayar) üzerinde çalışacağız."

Nisan 2020'de gerçekleştirecekleri Eğitim Teknolojileri Zirvesi'ne tüm akademisyenleri davet eden YILMAZ, önümüzdeki dönemde üniversitelerle iş birliğine ağırlık vereceklerini dile getirdi.

1 Kasım 2019 tarihine kadar devam edecek sempozyum kapsamında; çalıştaylar, paneller, sözlü bildiri ve poster sunumlarla edinilen bilimsel kazanımların ulusal ve uluslararası paydaşlarla paylaşımı hedefleniyor.

Üç gün sürecek sempozyumda, YEĞİTEK Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaları devam eden "Bilgisayarsız Algoritma Düşünme Etkinlikleri" kitabı kapsamında öğretmenlerimizin etkinlikler üreteceği Çalıştay ve sempozyum katılımcıları ile sınıf öğretmenlerine yönelik "Bilgisayarsız Algoritmik Düşünme Becerilerinin Geliştirilmesi" atölye çalışmaları  düzenlenecek.

30-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-2019

 

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No.8 06560 Yenimahalle / ANKARA - 0 (312) 296 9400

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.