Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

“Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu” Sivas’ta başladı

“Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu” Sivas’ta başladı

Millî Eğitim Bakanlığı ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin iş birliği ile düzenlenen “Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu”nun açılışı 27 Ekim 2017 tarihinde Sivas´ta gerçekleşti. Sempozyumun açılışına MEB müsteşar Yardımcısı Yusuf BÜYÜK, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal TIRNAKÇI, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim YILDIZ, Sivas İl Millî Eğitim Müdürü Mustafa ALTINSOY, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta, Eğitimde FATİH Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) başta olmak üzere MEB’in projelerini anlatan kısa bir tanıtım filmi gösterildi. Açılışta konuşan YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal TIRNAKÇI, öncelikle sempozyumu yapmaktaki hedeflerinin Cumhuriyet Üniversitesi ile birlikte çalışarak eğitime katkı sağlamak ve bu alanda yapılacak çalışmalara ön ayak olmak olduğunu söyledi. TIRNAKÇI, bakanlık olarak teknolojiye yatırım yaptıklarını, bunları geleceğin neslini yetiştirmek adına gerçekleştirdiklerini belirterek şunları ifade etti:

“Oyun sektörü dünyadaki en önemli pazar haline geldi. Türkiye’de de 77 milyon mobil internet abonesi var. Bu da teknolojinin hayatımızın her alanına girdiğini gösteriyor. Hindistan’da yılda 140 bin mühendis yetişiyor. Toplam ihracatlarının %20’si yazılım kaleminden geliyor. İşte bizim ulaşmak istediğimiz nokta budur. Biz de ülkemizin bütün dersliklerine etkileşimli tahta ve internet alt yapısı ulaştırmaya çalışıyoruz. 5. sınıftan başlayarak kodlama dersini müfredatımıza ekledik. Çocuklarımızı kendi günümüze göre değil kendi çağlarına göre yetiştirmeliyiz. Sempozyum da bu çabanın küçük bir adımıdır.”

“Teknoloji kullanımında değerlerimize sahip çıkarak hareket etmeliyiz”

MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf BÜYÜK konuşmasında, 1 milyon öğretmen ve 17.5 milyon öğrenciyle yeni eğitim-öğretim yılına başladıklarını belirterek öğretmenin ihmal edildiği sistemde eğitimi yükseltmenin mümkün olamayacağına dikkat çekti. Özellikle OECD ülkelerinde eğitime yapılan yatırımların %40’ının öğretmenler için olduğunu söyleyen BÜYÜK,  şunları ifade etti: “Bakanlık olarak çok şey yaptık ve yapılanlara sahip çıkacağız. Şimdi,  sorgulayan, tartışan bir öğrenci kitlesiyle karşı karşıyayız. Benim dönemimde bilginin kaynağı öğretmendi. Şimdi ise bilginin kaynağı çok çeşitlendi. Bilginin sürekli yenilendiğini ve değiştiğini görüyoruz. Eğitim Teknolojilerinin doğru kullanılması çok önemli. Öğretmenler burada yönetici ve yönlendirici konumundadır. Teknoloji kullanımında değerlerimize sahip çıkarak hareket etmeliyiz. Kitaptan, kalemden, kâğıttan uzaklaştık.  Teknoloji kullanımını doğru hale getirmezsek bizi tehlike bekliyor.”

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim YILDIZ ise konuşmasında eğitimin dünyanın geleceği olduğunu söyledi. YILDIZ: “Ancak eğitimle dünyayı inşa edebiliriz. Gelişmelere ayak uyduramayanlar geride kalır. Çocuklarımızı çağlarına göre yetiştirmeliyiz.” diyerek sempozyuma destekleri için Millî Eğitim Bakanlığı’na teşekkür etti.

Öte yandan Radboud Üniversitesinden gelen çağrılı konuşmacılardan Dr. Ebrahim RAHİMİ sunumunu yaptı. RAHİMİ, 2010 yılından bu yana Hollanda’da Bilgisayar Teknolojileri alanında kişisel öğrenme ortamları üzerine araştırmalar yaptığını belirterek şöyle dedi: “Kişisel öğrenme ortamı öğrenciyi merkeze alır. Bir eğitim modeli ortaya koyarak Web tabanlı teknolojileri eğitim ortamlarında kullanmak öğrenciler için bir sihir oluşturmaz. Teknolojiyi etkili ve  akıllı bir şekilde kullanmalıyız ki öğrencinin öğrenme ortamındaki rolünü değiştirebilelim.”

“Çocukları, okul öncesinden başlayarak dijital vatandaşlığa göre yetiştirmeliyiz”

Çek Cumhuriyeti’nden gelen diğer çağrılı konuşmacı Dr. Jitka FORTIKOVA ise “Genç Öğrenenler ve Dijital Vatandaşlık” konusunda  bir sunum yaptı. Çocukları çok erken yaşta, öncelikle okul öncesi dönemden başlayarak dijital vatandaşlığa göre yetiştirmenin önemine dikkat çeken FORTIKOVA, şunları söyledi: “Çocuklarımızı akıllı teknolojileri kullanmaya nasıl yöneltebiliriz? Teknolojinin tehditleri ve imkânları var ama biz onları 21. yy teknolojilerine, bilgi okuryazarlığına hazırlamalıyız. Çocuklar, bilgi iletişim teknolojilerinden kendi yaşlarına uygun olanlarını kullanmaları ve geliştirmeli.”

Sempozyum çağrılı konuşmacıların sunumlarının ardından moderatörlüğünü Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Hafize KESER’in yaptığı panel ile devam etti. “Eğitim Teknolojilerine İlişkin Uygulamalardaki Yönelimler” konulu panelin diğer konuşmacıları ise Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Arif ALTUN, YEĞİTEK Eğitim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Gültekin KEKEÇOĞLU ve Sivas İl Millî Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fahrettin BÜLBÜL oldu.

Sempozyumun öğleden sonraki ve yarın devam edecek oturumları Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi’nde akşam 19:00’ a kadar sürecek. 

 

27-10-201727-10-201727-10-201727-10-201727-10-201727-10-201727-10-201727-10-201727-10-2017

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No.8 06560 Yenimahalle / ANKARA - 0 (312) 296 9400

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.