Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

TeachUP 2. Ulusal Paylaşım Toplantısı Başkent Öğretmenevi’nde yapıldı

TeachUP 2. Ulusal Paylaşım Toplantısı Başkent Öğretmenevi’nde yapıldı

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen TeachUP 2. Ulusal Paylaşım Toplantısı, 29 Kasım 2018 tarihinde Başkent Öğretmenevi’nde yapıldı.

Bir gün süren toplantıya YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ, MEB Bakan Danışmanı Adem ÇİLEK, Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı M. Hakan BÜCÜK, Eğitim Teknolojileri ve Teknik Destek Hizmetleri Daire Başkanı Asaf Murat KARAPINAR,  akademisyenler, STK temsilcileri, Bakanlığın ilgili genel müdürlüklerinden uzmanlar, öğretmenler ve aday öğretmenler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ, kendisinin öğretmen olmadığını ancak 9 yıl boyunca üniversitede dışarıdan ders verme şansı bulduğunu söyleyerek öğretmenliğin aslında öğrencilerle çıkılan bir öğrenme yolculuğu olduğunu vurguladı. YILMAZ, öğretmenliğin öğrencilerle birlikte sürekli öğrenme, kendini geliştirme, yenileme şansı veren bir meslek olduğunun altını çizerek şunları ifade etti: “Aslında şu anda öğretmenlik yapamamaktan ötürü üzüntü duyuyorum. Çünkü kendimi değiştirme fırsatlarından birini değerlendiremediğimi hissediyorum. Öğretmenlik sürecimde çok şey öğrendim. TeachUP,  süresi ve kapsamı açısından küçük bir proje gibi görülebilir ama çok önemli bir iş yaptığınızı düşünüyorum. Projeniz, Bakanlığımızın 2023 Vizyonu için önemli bir adım. Vizyonumuzun odağında öğretmenlerimiz var. Projeye katkı veren tüm katılımcılara şükranlarımı sunuyorum.”

YILMAZ’ın ardından konuşan TeachUP Türkiye Koordinatörü Ayşe SARAY da TeachUP’ın bir eğitim politikası geliştirme girişimi olduğunu belirterek toplantıda öncelikle ihtiyaçları saptayacaklarını söyledi. Öğretmen yetiştirme sistemimizdeki boşlukları 10 ülkeden paydaşlarla tartışarak, mevcut eğilimleri analiz edeceklerini ifade eden SARAY, konuşmasında şunları kaydetti: “Siz alan uzmanlarımızın ve saha uygulayıcılarının görüşlerinden yararlanmak ve öğretmen eğitimi politika eylemleri konusunda yapılması planlanan saha araştırmalarını tasarlamaya yönelik somut veriler elde etmek istiyoruz. Sizlerle senede bir gün yaptığımız Diyalog Laboratuvarlarında elde edeceğimiz veriler doğrultusunda, öğretmenlerin yeni rollerine yönelik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanacak yeni çevrim içi eğitimlerin geliştirilmesinive yeni ölçme değerlendirme yöntemlerinin neler olabileceğini belirlemeyi hedefliyoruz.”

Toplantıda gün boyunca Biçimlendirici Değerlendirme ve Kişiselleştirilmiş Öğrenme konularında grup tartışmaları yapıldı. Tartışma sonrasında çıkan sonuçlar rapor haline getirilerek Avrupa Komisyonuna sunulacak ve bir sonraki ulusal paylaşım toplantısında katılımcılarla değerlendirilecek. 

TeachUP Projesi nedir?

TeachUP (Teacher UPskilling – Öğretmen Becerilerini Geliştirme) Projesi, Erasmus + programı kapsamında Avrupa Komisyonu ortaklığında finanse edilen, Avrupa Okul Ağı Koordinatörlüğünde yürütülen ve Türkiye dâhil 10 ülkenin katıldığı bir projedir. TeachUP Projesi, aday öğretmenlere ve işbaşındaki öğretmenlere meslek hayatları boyunca sahip olmaları gereken yeni yeterlikleri [öğretmen işbirliği (teacher collaboration), yaratıcı düşünme (creative thinking), biçimlendirici değerlendirme (formative assessment), kişiselleştirilmiş öğrenme (personalised learning)] edindirmek ve ihtiyaçları karşılayabilecek stratejiler geliştirmek için tasarlanmıştır. Projenin amacı, Kitlesel Açık Çevrim içi Kurslar (MOOCs -Massive Online Open Courses) aracılığıyla öğretmenlere ve öğretmen adaylarına uzaktan eğitim vermek, uygulanacak ön test ve son testler yardımıyla bu kursların öğretmenler üzerindeki etkisini belirleyerek eğitimin ne oranda etkin ve verimli olduğunu saptamak ve uygun ölçme değerlendirme yöntemleri geliştirmektir.

29-11-201829-11-201829-11-201829-11-201829-11-2018

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No.8 06560 Yenimahalle / ANKARA - 0 (312) 296 9400

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.