FATİH Projesi Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Çalıştayı Afyonkarahisarda yapıldı
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 15-16 Ekim 2016 tarihlerinde Afyonkarahisar’da “FATİH Projesi Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Çalıştayı” düzenledi.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 15-16 Ekim 2016 tarihlerinde Afyonkarahisar’da “FATİH Projesi Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Çalıştayı” düzenledi.
Korel Termal Otel’de gerçekleşen çalıştaya; YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal TIRNAKÇI, Eğitim Yayınları ve İçerik Yönetimi Daire Başkanı Mehmet RÜŞEN, Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı M. Hakan BÜCÜK,İletişim Daire Başkanı M. Sadık ARSLAN, Eğitim Teknolojileri ve Teknik Destek Hizmetleri Daire Başkanı Adem EYLENCE, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Eyyup TANYILDIZ, Eğitim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Yakup YÜKSEL ve Sistem Yönetimi Daire Başkanı Harun ÇİÇEK’in yanı sıra YEĞİTEK Koordinatörleri ile FATİH Projesi BT il koordinatörleri katıldı.
Çalıştayın açılışını yapan YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal TIRNAKÇI; FATİH Projesiyle ilgili öğretmenlerin yetiştirilmesi konusunda idarecilere ve il koordinatörlerine birçok görev düştüğünün altını çizdi. TIRNAKÇI, yeni öğretmen alımından sonra öğretmenlere etkileşimli tahta kullanımı eğitimi verdiklerini ve bunun ilk adımını Balıkesir Üniversitesi ile attıklarını ifade etti. Vakit kaybına tahammüllerinin olmadığını söyleyen TIRNAKÇI, katılımcılara hitaben şöyle dedi: “Etkileşimli tahta, alt yapı, EBA ve FATİH Projesi ile ilgili önerilerinizi alacağız. Çocuklarımızı teknoloji ile buluşturmayı düşünüyoruz. Geleceğin sınıfları nasıl olmalı? Sahadan aldığımız en önemli şey: Öğretmenlerin etkileşimli tahtaları kullanmakta zorlandıkları bilgisi. Mecburiyet olduğu için yaşlılarımız bile teknolojiyi kullanıyorsa, öğretmenlerin bunu hayli hayli yapması gerekir. Bu konuda ne yapmalıyız? Mevlana’nın da dediği gibi: “Dünle beraber gitti cancağızım ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” Sizlerden de bundan sonra gerçekleştireceğimiz çalıştaylar içinönerilerinizi bekliyoruz. Öte yandan 4-5 Kasım 2016 tarihlerinde Ankara’da yapacağımız Eğitim Teknolojileri Zirvesi için hem katılım hem destek bekliyoruz. Zirveyi ETZ ile ilgili çalışma yapan akademisyenler ve sizlerle gerçekleştirerek ekip ruhunu canlandırmak istiyoruz.”
Ardından bir konuşma yapan Eğitim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Yakup YÜKSEL, şu ana kadar 13 ili ziyaret ettiklerini, illerde müdürler, öğretmenler ve öğrenciler sayesinde sorunları yerinde görüp ivediliklemerkeze iletip çözmeye çalıştıklarını söyledi. FATİH Projesinin bileşenleriyle ilgili bilgi veren YÜKSEL, illerde yapılacak işlerin süreçlerini anlattı.
Eğitim Yayınları ve İçerik Yönetimi Daire Başkanı Mehmet RÜŞEN de: “Sizlerden EBA’ya yönelik bir ekip oluşturmak istiyoruz. Sizlere örnek olacak ilimiz İzmir var. Diğer illerimizin de buna katkı sağlamasını ve EBA ile ilgili sorunlarını bize iletmelerini istiyoruz. EBA’nın bir de veli ayağının olması gerekiyor. İllerde içerik üretmeye yönelik bir ekip oluşturmalıyız. Sadece PDF ile yetinmeyip içerikleri zenginleştirme çalışmaları yapmalıyız.” diye konuştu.
Sistem Yönetimi Daire Başkanı Harun ÇİÇEK, ET kullanımında ülke olarak dünyada ikinci olduğumuzu söyledi. Bugün öğretmenlerin dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar teknolojiyle tanışık hale geldiğini, kurum olarak mevcudu iyileştirirken geleceğe ne bırakacakları üzerine çalıştıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından katılımcılarla soru-cevap şeklinde süren çalıştayda firmalardan Vestel yetkilileri etkileşimli tahta; Türk Telekom yetkilileri ağ altyapısı üzerine gelen soruları cevaplandırdı.
YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal TIRNAKÇI kapanış konuşmasında, MEB’in yayımladığı kitapları etkileşimli olarak hazırlama çalışması içinde olduklarını belirterek örnek çözümlerin videolarını eklemek ve böylece öğretmenlerin vakit kaybını önlemek istediklerini ifade etti. Ders kitaplarını yazanlardan animasyon ya da görsel üretmesinin beklenmemesini daha çok öğretmenlerin üretim süreci içinde olmasını istediklerinin altını çizdi. İki gün süren çalıştayda FATİH Projesi il koordinatörlerinin çözüm önerileri dinlenerek sadece altyapı değil FATİH Projesinin geleceğe ait planlamaları da konuşuldu.