Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

“4. Uluslararası FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2018” Ankara’da tamamlandı

Bakan SELÇUK: “Özellikle Eğitim Teknolojileri Zirvesi açısından meseleye baktığımda eğitim sistemimizi ilerletmek için çok büyük bir isteğe sahip olduğumuzu görüyorum. FATİH Projesi çerçevesinde MEB’in geldiği bir nokta var. Biz mevcut birikimin üzerine neler yapabiliriz. Ödevimiz bu. Çocuklarımız için teknolojiye hak ettiği değeri vermeye ve ondan yararlanmaya çalışıyoruz.” 
“4. Uluslararası FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2018” Ankara’da tamamlandı

4. Uluslararası “FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2018” Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 2-3 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara’da yapıldı.

Açılış konuşmalarını Millî Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK, YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ, Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir VALCHEV, Roehampton Üniversitesi Öğretim Üyesi Miles BERRY, National Taiwan Normal Universitesi Öğretim Üyesi- FIRA Başkanı Prof. Jacky BALTES’in yaptığı Zirve’ye, 5 bin kişinin üzerinde bir katılım oldu. Zirve’nin ikinci günü Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Reha DENEMEÇ’in moderatörlüğünde Turkcell Genel Müdürü Kaan TERZİOĞLU ve Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit ÖNAL bir panelde eğitim teknolojileri alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.

Millî Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK Zirve’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Özellikle Eğitim Teknolojileri Zirvesi açısından meseleye baktığımda eğitim sistemimizi ilerletmek için çok büyük isteğe sahip olduğumuzu görüyorum. FATİH Projesi çerçevesinde MEB’in geldiği bir nokta var. Biz mevcut birikimin üzerine neler yapabiliriz. Ödevimiz bu. Çocuklarımız için teknolojiye hak ettiği değeri vermeye ve ondan yararlanmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Bakan SELÇUK, Teknolojinin akıllara sadece olumlu veya olumsuz düşünceler getirmesinin doğru olmadığını anlatarak şunları söyledi: “Teknoloji dediğimizde çok olumlu şeyler düşünüyorsak, teknolojinin gücü arttıkça ölümün gücünün de arttığını unutmuşuz demektir. Teknoloji dediğimizde sadece olumsuz şeyler düşünüyorsak, insanlığın ilerlemesinde teknolojinin yerini, gücünü, önemini dışlıyoruz demektir. Teknolojiden mümkün olduğunca yararlanmalıyız. Temel ihtiyaçlarımızı giderdikten sonra, teknoloji ile eğitime ciddi katkılar sağlayabiliriz.”

Bakanlığın teknolojiye yaklaşım biçimi

Bakanlık olarak 2023 Eğitim Vizyonu´nda teknoloji konusundaki yaklaşımlarını ortaya koyduklarını vurgulayan SELÇUK, “Biz teknolojinin araçsallığı üzerinden sağlıklı bir pozisyonlama yapabilirsek, amaç-araç ilişkisini de bir dengeye oturturuz. Eğer teknoloji amaç olup işimizin başlatıcı ögesi haline gelirse o zaman bir sorunumuz var demektir. Teknoloji, şekerin suyun içine sızdığı gibi bizim bütün süreçlerimize işlev olarak yansırsa, o zaman biz teknoloji ile çok daha sağlıklı bir ilişki kurmuş oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın teknolojiye yaklaşım biçimine değinen SELÇUK, şunları söyledi: “Millî Eğitim Bakanlığının bundan sonraki teknoloji yaklaşımı, süreç tabanlı, işlevleri dikkate alan ama teknolojinin amaçsallığı ve araçsallığı arasındaki dengeyi gözeten, içerik üzerinde yoğunlaşan, herhangi bir teknolojik uygulamayı icraata geçirmeden önce bu teknolojinin gerektirdiği öğretmen eğitimi, öğrenci eğitimi, müfredat hazırlıkları vesaire tamamladıktan sonra sistemi teknoloji ile karşılaştırmayı zaruret olarak görüyoruz."

 "Teknolojinin gereğinden fazla önemsenmesi veya önemsizleştirilmesi doğru değil"

Bakan Selçuk, teknolojinin gereğinden fazla önemsenmesi veya önemsizleştirilmesini doğru bulmadıklarını belirterek, “Teknolojinin hukukunu korumak istiyoruz. Hadisenin ve eşyanın tabiatını zorlamadan bu meseleye dâhil olmak istiyoruz. Eğitim Teknolojileri Zirvesi de teknoloji ile ilişkimizin ne kadar yoğun olması gerektiğine dair mesajımızı örtülü ve açık biçimde içeriyor." dedi.

YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ da yaptığı konuşmada “Bu yıl dördüncüsünü düzenlemekten onur duyduğumuz FATİH ETZ’de iki gün boyunca, eğitimde teknolojiye gönül ve emek veren paydaşlar olarak burada hayallerimizi, düşüncelerimizi ve birikimlerimizi ortak kullanıma sevk edeceğiz.” dedi.

Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nin içeriğinde öğrencilerin üretim becerilerini geliştirmeye yönelik setler, eğitim atölyeleri, yeni nesil eğitim materyalleri, programlanabilir robotlar, kodlama setleri, eğitimdeki dijital dönüşümü ortaya koyan elektronik bilgi kaynakları, bilimsel olarak geliştirilen ilgi çekici eğitim platformları gibi yenilikler stantlarda ve atölyelerde sergilendi. İşi eğitim ve özellikle eğitim teknolojisi olan herkes için geniş imkânların sunulduğu bir bilim şenliğine tanık oldu.

Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri

Törende bu sene 6.sı düzenlenen “Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri” de sahiplerini buldu. Eğitim ve Öğretim alanında özgün ve modern uygulamaların geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve ödüllendirilerek teşvik edilmesi amacıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılında 6.sı düzenlenen “Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri” 5 kategoride Bakanlık bağımsız değerlendiricileri tarafından incelendi. Değerlendirmeler sonucunda 16 proje Bakanlık Ödülüne layık görüldü. Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Bilimsel ve Teknolojik Faaliyetler, Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi, Eğitim Öğretime Erişim ve Yönlendirme, Olumlu Tutum ve Davranışların Geliştirilmesi kategorilerinde verilen ödülleri, proje sahibi 84 kişi Bakan’ın elinden aldı.

Zirve’de Bakan Ziya SELÇUK, Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanı VALCHEV ile bir araya geldi

Türkiye ile Bulgaristan arasında eğitim, bilim ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda iş birliği için imkânlar olduğunu belirten Bakan SELÇUK, “Ülkeler arasında eğitim alanıyla ilgili konuları yasal zemine taşıyacak bir eğitim iş birliği anlaşması imzalamayı arzu ediyoruz. Çocuklara daha iyi eğitim imkânı sunabilmek için yakın ilişkiler içinde çalışmaya hazırız.” değerlendirmesinde bulundu. SELÇUK, FETÖ ile mücadelede verdikleri destek için Bulgaristan’a teşekkür ederek, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) faaliyetlerine izin verilmesi hususunda yardımlarını beklediğini dile getirdi. VALCHEV de Türkiye’de kendisine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, “Uluslararası FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi”ne katılmaktan ve Bakan SELÇUK ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Öte yandan Zirve bünyesinde Güney Kore ve Filistin’den gelen heyetlerle toplantılar gerçekleştirildi. Güney Kore ile Türkiye arasında eğitim konusunda iş birliği yapılmasını içeren bir protokol imzalandı.

Zirve’nin konuları

Zirvede bu yıl yer alan konular katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle takip edildi. Oturum sonlarında katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı. Zirve’nin bu yılki konu başlıkları şöyleydi: “Kodlama, Kod Eğitimi”, “Geleceğin Teknolojik Sınıfları”, “Oyun Tabanlı Öğrenme, Oyunlaştırma”, “Eğitimde Mobil Öğrenme”, “e-İçerik Geliştirme”, “Üç Boyutlu Teknolojiler”, “Eğitimde Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı”, “Eğitimde Etkin ET (Etkileşimli Tahta) Kullanımı”, “Eğitimde Engelsiz Bilişim”, “STEM”, “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme”, “Robotik Eğitimi”, “Teknoloji Destekli Öğretmen Mesleki Gelişimi”, “Uzaktan Eğitim”, “Nesnelerin İnterneti”, “Öğrenci Merkezli Eğitimde Teknoloji Destekli Başarılı Uygulamalar”, “Göç ve Acil Durumlarda Eğitim, Eğitim Teknolojileri ve Uygulamaları”, “Dil Öğretiminde Teknoloji Kullanımı”, “Yapay Zekâ”, “Bilişim Etiği”, “Eğitim ve Sosyal Medya”.

İki gün süren Zirve’de bu yıl 155 bildiri sunuldu. 49 oturum, 72 atölye çalışması ve 5 panel yer aldı. 36 eğitim ve teknoloji firması da stantlarıyla Zirve’ye katıldı. Atölye çalışmaları da en az oturumlar kadar ilgi gördü. Zirve web sayfasından kayıt olarak atölyelerde yer alan katılımcılar gelecek yıllarda düzenlenecek zirvelerde atölyelerin süresinin ve sayısının artırılmasını talep ettiler.

FATİH Projesi ve EBA’nın tedarikçisi ve paydaşı olan kurum ve kuruluşlar ile STEM, kodlama ve robotik üzerinde çalışan çok sayıda kurum ve kuruluş,  zirvede stant açarak ziyaretçilerle eğitim teknolojileri alanındaki birikimlerini paylaştılar.

Katılımcılar, zirve sonunda memnuniyetlerini dile getirerek kendileri için bu tarz çalışmaların teknolojinin eğitime yansımasını yakından takip etmek adına faydalı olduğunu ve Zirve’nin sürekli hâle getirilmesinin önemini vurguladılar.

 06-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201806-11-201809-11-201809-11-2018

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak, No.8 06560 Yenimahalle / ANKARA - 0 (312) 296 9400

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.